Małopolski Smak – projekt skupiający działania związane z promocją małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Pod koniec 2003 roku Samorząd Województwa Małopolskiego podjął decyzję o realizacji projektu "Małopolski Smak", którego końcowym efektem miało się stać wykreowanie wydarzenia o zasięgu regionalnym, skupiającego producentów żywności z terenu Małopolski oraz osiągnięcie realnego efektu rynkowego, związanego ze sprzedażą małopolskich przysmaków.
W 2012 roku odbyła się ósma edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Laureaci 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku
Konkurs
Grand Prix
Gospodarstwo Agroturystyczne Magdaleny Zygmunt z Juraszowej
Produkt: kozina z sosem miętowym
II miejsce
Piekarnia „Patrycja i Paweł” z Kwaśniowa Górnego
Produkt: sernik jurajski
III miejsce
Zakład Masarski „Amigos” z Burzyna
Produkt: kiełbasa tuchowska
Plebiscyt
„Ekologiczne przysmaki”
Gospodarstwo Ekologiczne Andrzeja Wnęka z Lipnicy Murowanej
Produkt: razowiec lipnicki z masłem ziołowym
„Tradycyjne specjały”
Piekarnia „Patrycja i Paweł” z Kwaśniowa Górnego
Produkt: sernik jurajski
„Smakołyki z legendą”
Firma "Krak – Marfish” z Poskwitowa
Produkt: filet śledziowy po wiejsku
Kategoria: Jak u mamy
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
Produkt: zupa ziemniaczana z kurdybankiem